1890/1950

Durant els anys 1890 i 1950, van passar una sèrie de fets que van estar implicats amb la revolució industrial.

L’any 1892, es va construïr a Vic la Fàbrica de Sucre, una de les dos que hi ha a Catalunya. L’objectiu d’aquesta fàbrica era la producció de sucre, però a causa del fracàs del negoci, va passar a ser una fàbrica de pots de sopa. Entre els anys 1891 i 1892 hi va haver una crisi econòmica a Espanya, la que va fer que alguns fabricants aprofitéssin aquesta crisi per a renovar la mecanització a la indústria i per tant, molts treballadors van quedar a l’atur.

L’any 1895 va començar la guerra a Cuba contra el domini espanyol. A causa d’aquesta guerra carlina, molts gurbetans van haver d’anar a lluitar a la Guerra de Cuba. En aquest mateix any, va néixer a Murcia Juan de la Cierva, un home que més tard va inventar l’autogir i va ser l’anunciador de l’helicòpter.

Un any després, es va construir la Farinera de Vic, la qual, en aquell moment, s’utilitzava per a l’elaboració d’embotits. A més, aquest mateix any, el 1896, hi va haver els Jocs Olimpics a Atenes, i cal destacar-ne que van ser les primeres olimpiades modernes.

Al 1898, Espanya va declarar la Guerra als Estats Units i, per culpa d’això, va fer que el país perdés les colònies de Cuba, Filipines i Puerto Rico.

Al 1910 es va construir la nova estació de trens a Vic, al mateix any en que el govern d’Espanya va autoritzar que les dones poguessin estudiar a la Universitat, que fins llavors, no era possible.

Al 1912, l’any en que va morir assessinat el president del govern espanyol José Canalejas a la Puerta del Sol, es va començar a constuir la carretera de Sant Bartomeu, que passa per Gurb i n’és la carretera principal.

Uns quants anys més tard, concretament al 1929, va aparèixer a Gurb la primera llevadora per a embarassades.

Al 1931, amb la Segona República, Catalunya va poder recuperar les institucions i, a més, es va aprovar el català com a idioma oficial, un fet molt important per als catalans natals. Al mateix any, apart de l’aprovació del català, Espanya va cedir el dret de vot de les dones, un dels altres punts importants per a l’evolució del país.

Al 1936 comença la guerra civil espanyola, que durà fins l’any 1939. Durant aquest temps, la Fàbrica de Sucre de Vic era utilitzada per a fabricar els motors d’avions. Apart, amb el començament d’aquesta etapa, les classes obreres guanyen poder sobre les fàbriques.

Quan la guerra civil espanyola va finalitzar, a nivell internacional va començar la Segona Guerra Mundial, que va durar fins l’any 1945. Durant aquest període de guerres, a l’any 1942, va morir a la infermeria d’una presó d’Alicante el poeta español Miguel Hernández

Finalment, al 1950, i després de que acabés la Segona Guerra Mundial, hi van haver els primers moviments migratoris cap a Vic, gràcies a la seva activitat econòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *