Entrevista a en Jaume: 10/2/19

Té 51 anys i ha treballat en diferents etapes de la seva vida a la fàbrica, ha pogut observar una mica l’evolució d’ella.

Com veus que ha evolucionat el treball a la fàbrica? Hi ha alguna cosa que hagi canviat significativament?

Sí, la seguretat ha fet un canvi molt gran, ara ja no passa que algú no tingui seguretat social -referint-se al cas d’en Daniel- ara es fan controls rutinaris de les màquines i dels treballadors per tal d’incrementar la seguretat a la fàbrica.

Has notat en alguna de les teves etapes diferència de gènere o que us explotessin?

Mai. Sempre hi ha hagut igualtat i mai m’han explotat tot i que he treballat amb horaris durs.

Hi ha alguna anècdota que pugui reflectir aquesta millora en la seguretat?

Sí, em vaig enganxar la mà en una màquina que estirava pells. No vol dir que avui en dia no passi però és molt més difícil que no pas uns anys enrere.

Entrevista de Daniel 10/2/19

Té 81 anys i va treballar 4 anys a la fàbrica de Malars, Gurb. Conseqüentment durant aquests anys va viure a la colònia amb la seva dona.

Quina era la qualitat d’on treballaves i en quines condicions?

No tenia seguretat social durant els anys en els que hi vaig treballar, vaig tenir sort que mai em va passar res-exclama amb certa tranquil·litat-. Tenia uns bons horaris però tot i així el treball era dur i amb certs riscos. Casi mai hi havia controls de seguretat o higiene. En cap moment vaig notar que explotessin els treballadors.

Hi havia diferències entre homes i dones?

No, no hi havia una diferència significativa, l’únic era que els homes degut a la visió en aquells temps eren més mecànics i les dones feien treballs més manuals i que requerien més manya. No hi havia diferència en els horaris pel sexe sinó per el treball que ocupava la persona -puntualitza ell-.

Quants treballadors hi havia a la fàbrica aprox.? Quina franja d’edats hi havia?

No ho sé exactament ja que jo no em movia gaire, però crec que entre uns 60 i 100 treballadors i treballadores. No hi havia gent gaire jove, els més petits tenien uns 25 anys i els més grans fins a jubilar-se.

M’has esmentat prèviament que havies viscut a la colònia mentre treballaves. Quants hi vivíeu allà? Vivies sol? Com era la vida allà?

Érem molt pocs, jo no vivia ben bé a la colònia, vivia a la casa dels amos amb 3 o 4 famílies més. Jo vivia amb la meva dona. Era un molt bon pis respecte als de la colònia i era com si ara tu anessis a treballar i tornessis a casa.

Com creus que evolucionarà la fàbrica i els seus treballadors?

Crec que casi no hi haurà treballadors i els pocs que hi hauran seran feines de control de màquines o coses a veure amb la tecnologia, el treball manual casi s’extingirà.


1800/1890

Tot va començar al 1827, a Gurb, on es va iniciar la colònia de Malars, situada entre el riu Ter i el Gurri per tal d’aprofitar l’aigua i generar energia hidràulica. En aquest any una flota de francesos, britànics i russos, van derrotar a les forces navals d’Ibrahim Bajá, el que dirigia la lluita contra els grecs per la seva independència.

Al 1855, va ser registrada la primera vaga general de treballadors a Espanya, al mateix

temps que va aparèixer a Gran Bretanya el diari “Daily Telegraph”.

Un fet important per a l’evolució de Catalunya va succeir a l’any 1870, quan es va introduir l’electricitat com a força motriu.

Cinc anys més tard, al 1875, va arribar a vic el ferrocarril, l’any en que va néixer Antonio Machado i va morir Hans Christian Andersen.

Al 1880, podem observar que a Gurb creix el nombre de treballadors a Malars, ja que la mà d’obra a Osona era més econòmica que a Barcelona i per tant, moltes persones anaven cap a la comarca. Tot i això, hi havia molts més treballadors fora de Catalunya, i gràcies a això es va poder acabar la construcció del túnel que connecta Suïssa i Itàlia per els Alps.

Tres anys després de l’arribada del ferrocarril a Vic, aproximadament a l’any 1883, s’inaugura a Gran Bretanya el primer ferrocarril públic per a mercaderia tirat per a cavalls.

I finalment, al 1885, Louis Pasteur, un científic de l’Acadèmia de Ciències de França, comunica que ha trobat un mètode per prevenir la ràbia després de la mossegada d’un animal.

1890/1950

Durant els anys 1890 i 1950, van passar una sèrie de fets que van estar implicats amb la revolució industrial.

L’any 1892, es va construïr a Vic la Fàbrica de Sucre, una de les dos que hi ha a Catalunya. L’objectiu d’aquesta fàbrica era la producció de sucre, però a causa del fracàs del negoci, va passar a ser una fàbrica de pots de sopa. Entre els anys 1891 i 1892 hi va haver una crisi econòmica a Espanya, la que va fer que alguns fabricants aprofitéssin aquesta crisi per a renovar la mecanització a la indústria i per tant, molts treballadors van quedar a l’atur.

L’any 1895 va començar la guerra a Cuba contra el domini espanyol. A causa d’aquesta guerra carlina, molts gurbetans van haver d’anar a lluitar a la Guerra de Cuba. En aquest mateix any, va néixer a Murcia Juan de la Cierva, un home que més tard va inventar l’autogir i va ser l’anunciador de l’helicòpter.

Un any després, es va construir la Farinera de Vic, la qual, en aquell moment, s’utilitzava per a l’elaboració d’embotits. A més, aquest mateix any, el 1896, hi va haver els Jocs Olimpics a Atenes, i cal destacar-ne que van ser les primeres olimpiades modernes.

Al 1898, Espanya va declarar la Guerra als Estats Units i, per culpa d’això, va fer que el país perdés les colònies de Cuba, Filipines i Puerto Rico.

Al 1910 es va construir la nova estació de trens a Vic, al mateix any en que el govern d’Espanya va autoritzar que les dones poguessin estudiar a la Universitat, que fins llavors, no era possible.

Al 1912, l’any en que va morir assessinat el president del govern espanyol José Canalejas a la Puerta del Sol, es va començar a constuir la carretera de Sant Bartomeu, que passa per Gurb i n’és la carretera principal.

Uns quants anys més tard, concretament al 1929, va aparèixer a Gurb la primera llevadora per a embarassades.

Al 1931, amb la Segona República, Catalunya va poder recuperar les institucions i, a més, es va aprovar el català com a idioma oficial, un fet molt important per als catalans natals. Al mateix any, apart de l’aprovació del català, Espanya va cedir el dret de vot de les dones, un dels altres punts importants per a l’evolució del país.

Al 1936 comença la guerra civil espanyola, que durà fins l’any 1939. Durant aquest temps, la Fàbrica de Sucre de Vic era utilitzada per a fabricar els motors d’avions. Apart, amb el començament d’aquesta etapa, les classes obreres guanyen poder sobre les fàbriques.

Quan la guerra civil espanyola va finalitzar, a nivell internacional va començar la Segona Guerra Mundial, que va durar fins l’any 1945. Durant aquest període de guerres, a l’any 1942, va morir a la infermeria d’una presó d’Alicante el poeta español Miguel Hernández

Finalment, al 1950, i després de que acabés la Segona Guerra Mundial, hi van haver els primers moviments migratoris cap a Vic, gràcies a la seva activitat econòmica.

1950-actualitat

Durant el 1950 fins l’actualitat han passat molts fets relacionats amb la revolució industrial.

La primera data important que va passar a Europa va ser al 1965, on van firmar el tractat de fusió de les comunitats europees. Un fet que va passar a Osona que va millorar la qualitat de vida de moltes famílies va ser la formació de la associació de Sant Tomàs, una associació per a persones amb discapacitats intel·lectuals. Dos anys després, es descobreixen restes del castell en el cim de la muntanya de la Creu de Gurb. En el mateix any, es va inaugurar una nova escultura de Joan Miró: ”Maqueta per a Dona, ocell i una estrella”. També es va independitzar Guinea Equatorial de Espanya mentre a Londres es firmava per triplicat el Tractat de No Proliferació Nuclear(no possessió d’armes nuclears)

Al 1969 van atorgar a Jordi Rubió i Balaguer el primer Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. A Espanya, però, ETA va començar amb les activitats terroristes. Europa van oficialitzar l’objectiu de crear l’euro, però finalment no es va fer. A Vic obre Girbau l’any 1971 i, a Catalunya, l’Assamblea de Catalunya s’oposa a la dictadura d’en Franco. Al 1974 a Vic es va construir el primer polígon industrial. Això va fer que moltes fàbriques es concentressin en un mateix lloc. A nivell europeu va haver-hi la revolució dels clavells rojos a Portugal. L’any següent va ser un any molt important. Es va declarar com a llengua oficial el català, va morir el general  Francisco Franco, dictador d’Espanya, i va començar a funcionar l’Agència Espacial Europea.

Durant uns quants anys, no van haver-hi gaires fets que ressaltessin molt. Els més importants van ser: al 1981 hi va haver un cop d’estat a Espanya que va fracassar, al 1983 a Gurb va obrir Casa Tarradellas i al 1986 Espanya va entrar a la Comunitat Europea.

A l’any 1991 per Vic va ser un any molt dur ja que va haver-hi un atemptat a la caserna de la guardia civil on van morir 10 persones i 44 ferits, mentre a Europa desapareixia la URSS( Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques). L’any següent a Barcelona van haver-hi els Jocs Olímpics on es va generar vint mil llocs de treball permanents i quaranta mil llocs de treball temporal i l’impacte econòmic va ser de tretze mil milions d’euros directament i indirectament vint mil milions d’euros. A vic, durant els jocs olímpics, va acollir les competicions de hoquei sobre patins. A Espanya també es va fer un gran avanç amb el transport, ja que es va inaugurar el primer tren d’alta velocitat.

Poca cosa va passar fins l’any 1997, on Espanya va entrar a la OTAN(Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord). Després d’això arribem al segle XXI, on per fi es va establir l’euro com a moneda oficial a Europa. Dos anys després a >Espanya va haver-hi un atemptat terrorista a Madrid. Finalment arribem al 2005 on a Gurb es va inaugurar Llet Pascual, es legalitza a tota Espanya el matrimoni del mateix sexe, a Londres van haver-hi dos atemptats molt greus on van morir 52 persones i molts ferits. L’any següent a Catalunya va guanyar les eleccions Artur Mas. Aquests últims any poca cosa va passar fins el 2009 es va firmar un tractat a Londres perquè la crisis acabés. En el 2010, milers de persones van a diferents ciutats a manifesta-n’se per la democràcia real. En el 2012, Londres és la primera ciutat on es van celebrar tres vegades les olimpiades. Dos anys després es retira el rei Joan Carles I deprés de 39 anys per culpa de problemes de salut que tenia. aquest mateix any, per primera vegada un artefacte aconsegueix aterrar sobre un cometa, llençat per l’Agència Espacial Europea.

L’any 2016, Gran Bretanya decideix sortir de la Unió Europea amb un 52% de vots a favor. L’any següent va ser un cop dur a Catalunya ja que es va fer un referèndum on molts membres dels cossos de seguretat de l’estat van atacar i ferir un munt de persones només per aturar aquestes votacions. Per culpa d’això el govern català va ser empresonat o obligat a marxar a l’exili. Mentres, a Espanya es patia un atac d’un virus xinès que va afectar a milers  d’ordinador de moltes empreses. Una notícia molt important que va rebre Itàlia l’any 2018 va ser el descobriment d’un llac d’aigua salada en el subsòl de Mart.